
Number Question Answer A Answer B

1 If a touchdown is scored, the game clock will be stopped when the covering official gives the touchdown signal.  (LHSOA FB Officials 
Manual, Clock Operator Mechanics) True False

2 When halftime is over, set the clock to 4:00 for the mandatory warm-up period, and start it immediately.  (LHSOA FB Officials 
Manual, Clock Operator Mechanics) True False

3 The ball is run up the middle and is short of the line-to-gain. A 40-second clock starts when the ball is declared dead but the game 
clock does not stop.  (Case Play Comments, 3.6.1 Comment 2 (1)) True False

4
A pass is complete for a first down and the tackle is inbounds, but A77 is flagged for holding during the play. The game clock stops to 
administer the penalty if accepted. If this happens inside the last two minutes of either half, Team B is given the option to start the 
game clock on the snap.  (Case play 3.6.1 Comment 2 (5))

True False

5 The game clock shall start for a period if a period begins with a snap, when the ball is legally snapped.  (Rule 3-4-1b) True False

6 If time for any period expires during a down (clock indicates 0:00), play shall continue until the down ends, even if a mechanical signal 
is allowed to sound.  (Rule 3-3-2) True False

7
Unless the game clock is already stopped, an official’s time-out shall be taken as soon as the ball becomes dead following a change 
of team possession or whenever the covering official declares the ball dead, and it appears to the game official the ball has reached 
the line-to-gain.  (Rule 3-5-9)

True False

8 A charged Time-Out is 2 minutes.  (Rule 3, TABLE 3-1) True False

9 There shall be a Mandatory Warm-Up period of 3 minutes following intermission.  (Rule 3, TABLE 3-1) True False

10 On an incomplete pass, the 40-second play clock starts immediately when the ball is declared dead but the game clock stops and 
then starts on the snap.  (Case Play 3.6.1 Comment 2 (2)) True False

11 To reset the Play Clock, the Referee shall stop the game clock if running and signal with both palms open in an over-the-head 
pumping motion that the Play Clock should be reset at 40 seconds and started immediately.  (Case Play 3.6.1 SITUATION A) True False

12 When the ball is dead after a running play that ends out of bounds, the 40-second play clock is not started.  (Case Play 3.6.1 
COMMENT C) True False

13 The Referee has the authority to start or stop the game clock or the play clock if in the Referee’s opinion one team is illegally 
conserving time or consuming time.  (Case Play 3.4.6 COMMENT) True False

14
Team B is trailing with less than two minutes remaining in the game. On third down, A53 commits a holding foul and Team A is 
stopped short of the line to gain inbounds. RULING: Whether or not B accepts A’s foul for holding, B may choose to start the game 
clock on the snap.  (Rule 3-6-1; Case Play 3.4.7 SITUATION D)

True False

15 In overtime, each team is allotted one time out. Unused time outs in regulation carry over to the overtime period.  (Rule 3-5-1) True False
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16 Clock Operators shall observe and follow the signals given by the officials on the field even if their signals are incorrect according to 
rule.  (LHSOA FB Officials Manual, Clock Operator Mechanics) True False

17 Clock Operators shall make no statement to any coach, representative of the press box or other persons about what takes place on 
the field.  (LHSOA FB Officials Manual, Clock Operator Mechanics) True False

18 If an overtime period is to be played, stay at your position. The play clock will be used in the overtime period.  (LHSOA FB Officials 
Manual, Clock Operator Mechanics) True False

19 The Referee shall have the authority to correct obvious errors in timing by the game clock if discovery is prior to the second live ball 
following the error.  (Rule 3-4-8) True False

20 The game clock shall start for a period if a period begins with a free kick when the kick is touched, either by K or R.  (Rule 4-1a) True False

21
It is third and 6 from B's 35-yard line. A1 advances to B's 30 where B1 attempts to tackle A1 forcing a fumble that rolls forward and 
out of bounds at B's 27-yard line. RULING: The ball is returned to the 30-yard line, and it is fourth and 1. The game clock will start on 
the ready-for-play signal. (Rule 4-3-1 Situation A Casebook)

True False

22 The game clock shall start on first touching by K. (Rule 3-4-5) True False

23 Before and after a kickoff, touchdown, try, and any other adminstrative stoppage, set the play clock to 25 seconds and start it when 
the Referee marks the ball ready for play. (LHSOA FB Officials Manual, Clock Operator Mechanics) True False

24 The game clock shall start with the ready-for-play when the game clock was stopped because the penalty for a delay of game foul is 
accepted. (Rule 3-4-3) True False

25 The game clock shall start with the snap if the game clock was stopped because the ball goes out of bounds unless a forward fumble 
occurs. (Rule 3-4-3) True False


